неделя, 16 февруари 2014 г.

Питката на кака

Сестра ми е професионален готвач от години и тая рецепта ми е от нея.Стига да ползвате хубаво брашно и продуктите ви да са със стайна температура,винаги се получава.Трябва да усетите тестото,в никакъв случай не трябва да е прекалено твърдо.Печенето също е важно за добрия резултат.Тук е спорно,защото съм се убедила,че всяка фурна пече различно.Лично аз я пека в загрята на 170-180 градуса фурна,за около 50-60 минути,докато добие златист загар.След всички подробности,ето я и самата рецепта:


250 гр.кисело мляко
2 яйца /1+1белтък;другият жълтък се оставя за намазване /
200 мл.вода / леко топла /
1 и 1/2 с.л. сол 
1 с.л. захар
1 с.л. свинска мас / краве масло /
800 - 850 гр. брашно / пресято /
1 п. суха мая или 1/2 куб. прясна 


От изброените продукти замесваме меко тесто /колкото по меко тесто,стига да не лепне разбира се,толкова по пухкава става/ Ако маята ви е прясна,добре е първо да я разтворите в част от водата с щипка захар.Аз ползвам предимно суха и не я разтварям.В пресятото брашно правите кладенче и добавяте течните съставки.Преди години,като се учех да я правя,оставях готовото тесто за 30 -тина минутки да повтаса,но с времето разбрах,че и без повторно втасване пак се получава...Разделяме готовото тесто на 3 равни части.Разточваме до дебелина  0,5 см. и първите два листа намазваме добре с свинска мас или бутер.Поставяме трите листа един върху друг и пак леко разточваме.Оформете я по ваш избор.Аз режа на 16 триъгълника и завивам като кифлички.Поже да добавите и натрошено сиренце преди да я навиете.Наредете кифличките във възможно по-дълбока ,намазнена тава.Загънете ,за да не изсъхва с няколко кърпи или захлупете с друга тава.Оставете на топло.Времето за втасване е различно в зависимост от стайната температура.От 2 до 4 часа.Ако бързам много и не е готова ,загрявам фурната на 35-40 градуса и я мятам вътре,но задължително завита отгоре,иначе ще изсъхне.Ако нямате дълбока тава,вариант е също да ползвате едновремешните електрически тенджери,би ви свършила отлична работа.Жълтъка,който оставихме се разбърква с малко олио и 1с.л. прясно мляко.С получената смес намазваме добре питката.Посипвам със сусам и мак и слагам бързо във вече загрялата фурна.Това е.Желая ви добър апетит!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар