сряда, 11 юни 2014 г.

Пита със сирене

Тази питка е по рецептата на майка ми, но този път реших да я оформя по различен начин.
Ето нужните продукти :

300 мл. прясно мляко
600-650 гр.брашно
30 мл.олио
50 гр. краве масло
2 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
20 гр мая / 1/2 кубче / или 1пак.суха 
сирене за плънката
сусам и мак

Приготвяне :

Затоплете млякото, сложете маята и щипка захар и оставете за 10-15 минути да шупне.Добавете олиото, останалата захар и солта,
едното яйце + белтъка / жълтъка оставете за намазване / и започнете да добавяте предварително пресятото брашно.Месете до получаване на гладко и меко тесто.Покрийте и оставете за около половин час да втаса.Разделете тестото на две части.От едната оформете 8 правоъгълни парчета, намажете ги с разтопеното масло и слепете две по-две.След това ги завийте на рулца на широката страна и разрежете на по две.Подредете ги 
в средата на тавата за печене.Другата част от тестото разделете на две и разточете в овална форма.Намажете двете парчета с масло и покрийте едното с натрошено сирене.Покрийте с другото и отново завийте на руло.Нарежете на триъгълни парчета и подредете, около другите рулца, като редувате триъгълните парчета едно с тънкия и едно с широкия край.Оставете оформената вече питка да втаса.Намажете с разбития жълтък с малко олио и пр.мляко и поръсете с мака и сусама.Печете на 175-180 градуса за 30-40 минути.

Вкъщи трудно дочакваме да изстине и я разчупваме още докато е топла, което не е много
препоръчително, но пък е страшно вкусна.











Няма коментари:

Публикуване на коментар