сряда, 27 август 2014 г.

Сладкиш с маскарпоне

Продукти за блата :


5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
30 гр. краве масло
4 с.л. течна готварска сметана
2 с.л. коняк или ром
щипка сол

1/2 ч.ч. сварено кафе
5-6 с.л. течен шоколад
50 гр.смлени бадеми или лешници

За крема :

200 мл. течна сладкарска сметана
250 гр. маскарпоне
2 ч.л. кафе
2 с.л. коняк

За глазурата :

50 гр.горчив шоколад
200 мл. течна готварска сметана

Приготвяне :

Разделете белтъците от жълтъците.Към белтъците сложете 1 с.л. от захарта и щипка сол.
Разбийте на пухкав сняг.Бъркайте  жълтъците и  добавете захарта.Слагайте брашното на малки порции / става доста гъсто, но това да не ви притеснява /налейте сметаната и разтопеното масло и алкохола.Към полученият крем добавете белтъците, като внимавате сместа да остане пухкава.Сложете във форма за печене./Аз използвах незалепваща тава и блата ми стана по-тънък, затова го срязах само на две.Ако печете във форма за торта, разделете блата на 3 части /.Пече се на 180 за 40 минути.Оставя се напълно да изстине.За крема разбийте охладената сметана, добавете коняка и кафето и смесете с маскарпонето.Блатовете сиропирайте със свареното кафе.Намажете с разтопеният течен шоколад и отгоре покрийте с крема.За глазурата загрейте готварската сметана и в нея добавете горчивият шоколад.Бъркайте на слаб огън докато шоколада се стопи.Залейте вече оформеният сладкиш.Поръсете със смлените ядки.

Да ви е сладко!!!






Няма коментари:

Публикуване на коментар